Technisch Adviseur in de bouw of installatie

Wil je meer weten over de functie van een Technisch Adviseur in de bouw en installatiesector? Hier geven we je algemene informatie over de functie. De specifieke invulling of benaming van de functie kan per organisatie verschillen. We zijn juist benieuwd hoe de functie bij jou of in jouw organisatie wordt ingevuld.

Alle Technisch Adviseur vacatures

Wat is een Technisch Adviseur?

Een Technisch Adviseur is de technisch specialist op gebied van de systemen, concepten of producten. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van het assortiment, is de Technisch Adviseur verantwoordelijk voor de kennis van het complete gamma of voor specifieke gebieden. De klant heeft een probleem of bepaalde behoefte, waarvoor de Technisch Adviseur de oplossing uitwerkt en presenteert. In veel gevallen is het niet de taak van de Technisch Adviseur om de oplossing daadwerkelijk te verkopen of om nieuwe klanten binnen te halen. Hij of zij wil een goede en langdurige relatie met de klant die gebaseerd is op vertrouwen. Geen snelle verkoop, maar een goed objectief advies. 

Een Commercieel Technisch Adviseur is wel omzet-verantwoordelijk en combineert het advies met de daadwerkelijke verkoop. Maar ook hier is de langdurige relatie het uitgangspunt.

Functies in de bouw
Iedere klant zijn eigen wensen. Jij zorgt ervoor dat de klant het beste advies krijgt.

Wat doet een Technisch Adviseur in de bouw of installatie?

De naam van de functie dekt redelijk de lading; het geven van technisch advies. Maar daar komt nog wel veel bij kijken. Het begint met het in kaart brengen van de vraag van de klant. Dit kan op verschillende manieren. Je krijgt van de commerciële collega’s de vraag door, maar beter en gelukkig ook vaker heeft de adviseur zelf direct contact met de klant. Je hebt digitaal of telefonisch een afspraak met de klant of gaat de klant zelf (of samen met de accountmanager) bezoeken. 

Nadat de situatie in kaart is gebracht wordt het advies uitgewerkt. Afhankelijk van de complexiteit volstaat een standaard oplossing, maar meestal zijn het maatwerk adviezen. Het advies wordt omgezet in een offerte. Commercieel Technisch Adviseurs maken deze vaak zelf, waar Technisch Adviseurs hier wel een grote rol in spelen, maar het uiteindelijk is het de commercieel verantwoordelijke die de offerte definitief maakt. 

Een Technisch Adviseur zorgt er ook voor dat het kennisniveau binnen de organisatie opgekrikt wordt. Dit kan door het actief trainen of opleiden van de collega’s van de verschillende afdelingen, zoals de binnendienst. Maar ook als vraagbaak voor de collega’s. 

Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om continu op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Zowel in de markt als binnen het bedrijf. Een intensief contact met product managers is daarbij van belang. Dit kan binnen het eigen bedrijf zijn, maar ook op internationaal hoofdkantoor niveau.

Adviserend

Je bent de specialist en weet exact hoe de klant geholpen kan worden.

Offerte

Het advies wordt omgezet in een offerte die je al dan niet zelf presenteert

Kennis delen

Jij zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent en deelt deze kennis met de organisatie

Welke taken heeft een Technisch adviseur in de bouw of installatie?

Samengevat:

 • In kaart brengen van de klantvraag
 • Uitwerken en presenteren van de adviezen
 • Maken van offertes
 • Onderhouden van een lange termijn relatie met de klant
 • Up-to-date blijven van de laatste ontwikkelingen en de expertise verder ontwikkelen
 • Overdragen van de (relevante) technische kennis binnen de organisatie
 • Samenwerken met collega Technisch Adviseurs

Functies in de bouw
Je bent de spil in de organisatie en de vraagbaak door jouw specialistische kennis

Hoe wordt je een Technisch Adviseur in de bouw of installatie?

Kennis is het allerbelangrijkste, maar met alleen kennis ben je er niet. Je hebt verschillende eigenschappen en competenties nodig om de rol van Technisch Adviseur goed uit te kunnen oefenen. 

Competenties:

 • Sterk analytisch vermogen
 • Denken in oplossingen
 • Communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk
 • Commercieel inzicht
 • Kan makkelijk presenteren
 • Erg klantgericht

Karakter:

 • Nieuwsgierig
 • Vastberaden
 • Creatief
 • Initiatiefrijk
 • Flexibel

Als vooropleiding is een MBO of HBO opleiding gewenst. Afhankelijk van de activiteiten van het bedrijf, wordt een opleiding gevraagd, zoals  bouwkunde, engineering, elektrotechniek, civiele techniek, automotive of ICT. De Technisch Adviseurs die ook omzetverantwoordelijk zijn wordt een commerciële opleiding met technische affiniteit gevraagd of een technische opleiding met een van nature commercieel talent.

Wat verdient een Technisch Adviseur in de bouw of installatie?

Beloning is erg afhankelijk van de verantwoordelijkheden en de ervaring. Beginnend Technisch Adviseurs zitten rond de 2.000 a 2.500 euro bruto per maand. Met de nodige ervaring gaat dit al snel richting de 3.000 a 4.000 euro bruto per maand. Voor zwaardere Technisch Adviseurs is een salaris tot 5.000 euro bruto per maand zelfs niet ondenkbaar. Een Commercieel Technisch Adviseur is vaak ook omzetverantwoordelijk waarbij nog een extra bonus van toepassing is.

Functies in de bouw
Ben je commercieel verantwoordelijk, dan is een bonus vaak ook onderdeel van je beloning

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een Technisch Adviseur?

Als Technisch Adviseur bestaat er binnen de functie ruimte om door te groeien. Je krijgt de verantwoordelijkheid voor het adviseren van grotere klanten of voor het voorbereiden en adviseren van complexere vraagstukken. Ook een doorgroei naar accountmanager is mogelijk. Dit moet dan wel bij de persoon passen. Hier komen namelijk andere competenties bij kijken, waarover je moet beschikken. Voornamelijk een commerciële instelling is noodzakelijk en de klant kunnen overtuigen.

Verschillende soorten Technisch Adviseurs in de bouw en installatie

Er zijn een aantal verschillende invullingen voor de functie van Technisch Adviseur. De grootste verschillen zijn de commerciële verantwoordelijkheid en of je klanten gaat bezoeken op locatie of dat je de werkzaamheden alleen op kantoor verricht. In dat laatste geval assisteert de Technisch Adviseur vaak de accountmanager en zijn er ‘koppeltjes’ die samenwerken. Een commercieel Technisch Adviseur is zelf ook omzet verantwoordelijk. De insteek is altijd dat een advies objectief gegeven wordt en echt de best passende oplossing voorgesteld wordt. Klanten beschouwen het advies van een Technisch Adviseur die niet omzetverantwoordelijk is vaak als objectiever als een adviseur die daar wel verantwoordelijk voor is.

Laat hier jouw bericht achter!