fbpx

Sales Manager in de bouw of installatie

Zoek jij informatie over de functie van Sales Manager in de bouw en installatie? Vind hier het antwoord op al jouw vragen over deze commerciële managementfunctie!

Om iedereen verder te helpen is dit een algemene functieomschrijving van een Sales Manager in de bouw of installatie. In iedere organisatie of branche kan de functie net weer iets anders ingevuld worden. Lees snel verder!

Alle Sales Manager vacatures

Wat is een Sales Manager?

Een Sales Manager, ook wel Salesmanager, is iemand die verantwoordelijk is voor het leiden en begeleiden van een verkoopteam binnen een organisatie. Het is iemand die leidinggeeft aan en toezicht houdt op het team en de dagelijkse verkoopactiviteiten. De specifieke rol van een Sales Manager kan van bedrijf tot bedrijf verschillen. Doorgaans omvat het onder andere het trainen, coachen en aansturen van een commercieel team. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit accountmanagers, business development managers en een commerciële binnendienst. Ook het bepalen van de verkoopstrategie en het rapporteren over verkoopactiviteiten is een belangrijk onderdeel van het vak.

Functies in de bouw
Het trainen, coachen en aansturen van je verkoopteam behoort tot de belangrijkste taken.

Wat doet een Sales Manager in de bouw of installatie?

Veel sectoren hebben Sales Managers nodig en de bouw- en installatiebranche zijn geen uitzondering. Een Sales Manager leidt, begeleidt en ondersteunt een verkoopteam van een organisatie bij het afzetten van bouw of installatie gerelateerde producten en/of diensten. Hij of zij is verantwoordelijk voor het behalen van doelstellingen voor omzetgroei en winstgevendheid. 

Een Sales Manager is verantwoordelijk voor het opstellen van een verkoopstrategie en een verkoopplan. Hij of zij stelt specifieke plannen en strategieën op om het klantenbestand in de markt uit te breiden. Een belangrijke verantwoordelijkheid is het toewijzen van verkoopgebieden en ervoor te zorgen dat de verkopers aan de quota voldoen en het beleid van de organisatie naleven.

De managementtaak van ligt bij het opbouwen en ontwikkelen van een krachtig verkoopteam. Dit omvat ook het het aannemen en ontslaan van teamleden. Een Sales Manager biedt coaching en leiderschap voor het bereiken van groei en winstgevendheid. Daarbij hoort het vaststellen van teamdoelen vaststellen en de prestaties beoordelen.

Verder zijn er ook operationele taken zoals budgetten vaststellen en de kosten meten voor projecten. Mogelijk moet hij of zij ook marktonderzoek doen, marketing- en promotiecampagnes voorstellen, of productdemonstraties coördineren. Administratieve taken omvatten over het algemeen het beheren van klant-accounts en het bijwerken van klantinformatie in CRM-systemen.

In het verkoopaspect van het beroep moeten Sales Managers mogelijk projecten bij aannemers initiëren of distributeurs van bouwmaterialen beheren en volgen. Ze moeten klantenservice bieden aan klanten en bedrijven. Sales Managers houden zich niet alleen bezig met klanten. Ze hebben te maken met meerdere stakeholders, zowel intern als extern. Bijvoorbeeld met projectteams, leveranciers, marketeers etc. Zo moeten ze leveranciersrelaties aangaan met fabrikanten en andere leveranciers.

Verkoopteam

Je zorgt ervoor dat je een gemotiveerd verkoopteam hebt, die beschikt over de juiste kwaliteiten.

Verkoopstrategie

Je bepaalt de manier waarop de markt en klant bewerkt wordt, dat zorgt voor het grootste succes.

Stakeholders

Niet alleen bezig met klanten, maar ook met andere in- en externe stakeholders zoals leveranciers en projectteams.

Welke taken heeft een Sales Manager in de bouw of installatie?

Zoals eerder aangeven verschillen de exacte werkzaamheden per functie. Veel voorkomende taken en werkzaamheden van Sales Managers in de bouw en installatie zijn:

 • Verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de verkoopactiviteiten richting een bouw georiënteerde doelgroep
 • Analyseren van de verschillende markten en signaleren van trends in de markt
 • Opstellen en uitvoeren van een verkoopplan
 • Het maken van calculaties en prijsbepalingen
 • Toezicht houden op de verkoopstrategie
 • Analyseren en optimaliseren van de verkoopresultaten 
 • Opzetten en strategisch opbouwen van een solide klantenbestand
 • Onderhouden van het contact met bouw gerelateerde distributiepartners en de overige verkoopkanalen
 • Verantwoordelijk voor stakeholder management, zowel intern als extern
 • Werven, trainen en motiveren van het verkoopteam
 • Teamdoelen vaststellen en de prestaties beoordelen
 • Kennisoverdracht, aansturing op resultaat en actieve begeleiding bij gesprekken met klanten
 • Zorg voor sterk leiderschap om maximale winstgevendheid en groei te bereiken

Functies in de bouw
De verkoopstrategie is cruciaal en de basis hoe alle overige taken ingedeeld worden.

Waar voldoet een Sales Manager in de bouw of installatie aan?

Voor een functie als Sales Manager is over het algemeen minimaal een afgeronde HBO-opleiding gewenst. Vaak is dit in een commerciële hoek, zoals bijvoorbeeld Commerciële Economie, International Business & Management Studies of Bedrijfskunde. Het is ook mogelijk met een technische opleiding. Hierbij is het vereist dat de commerciële kant ontwikkeld is in het werkveld of door cursussen, trainingen of deeltijd opleidingen. 

Naast een opleiding is het zeer onwaarschijnlijk dat iemand direct start als Sales Manager. Zo is twee tot vijf jaar werkervaring vaak vereist. Functies waaruit Sales Managers doorgroeien zijn bijvoorbeeld die van accountmanager, business development manager of verkoopleider. Op deze manier heb je genoeg ervaring met het geven van leiding, commerciële ervaring, technische kennis en een netwerk in het bouw gerelateerde domein. 

Afhankelijk van de branche waarin een Sales Manager acteert, heeft hij of zij mogelijk kennis nodig op een specifiek gebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kennis van machines, projecttechniek, wettelijke richtlijnen. Verder is kennis van CRM-systemen (Customer Relationship Management) en Office programma’s is essentieel om het werk goed te kunnen uitvoeren.

Om een dynamisch team op te leiden en te motiveren naar succes heeft een Sales Manager sterke communicatief vaardigheden nodig. Verder zijn specifieke vaardigheden en competenties nodig als bijvoorbeeld stressbestendigheid, een commercieel inzicht, een proactieve houding, resultaatgericht, strategisch inzicht, empathisch vermogen en kunnen inspireren.

Wat verdient een Sales Manager in de bouw of installatie?

Sales Managers dragen veel verantwoordelijkheid en in het algemeen worden ze hiervoor goed gecompenseerd. Het salaris van een Sales Manager is gebonden aan een aantal factoren als werkervaring, leeftijd, verantwoordelijkheden, etc. Over het algemeen verdient een Sales Manager als starter rond de 2500 euro bruto per maand. Het salaris kan uiteindelijk oplopen tot meer dan 6500 euro bruto per maand.

Doorgaans zijn er voor een Sales Manager verschillende bonussen op basis van de resultaten die het verkoopteam heeft gerealiseerd. Het kan ook zijn dat de bonussen afgestemd zijn op de winst of omzet van de organisatie. Ook pensioen, een auto van de zaak, een laptop, een telefoon en/of vakantiegeld zijn secundaire arbeidsvoorwaarden die er meestal bij horen.

Functies in de bouw
De bonus is voor een Sales Manager vaak een groot deel van de totale beloning.

Doorgroeimogelijkheden van een Sales Manager

Een Sales Manager heeft al een aantal stappen gemaakt in zijn of haar carrière. Doorgaans zijn er binnen de beroepsgroep nog stappen te maken, ondanks dat het al een beroep op een hoger managementniveau is. Net een andere productgroep, segment, organisatie of branche. Desondanks kunnen Sales Managers ook doorgroeien naar andere functies. Denk hierbij aan sales- en marketing manager, vestigingsmanager, district manager en commercieel directeur.

Laat hier jouw bericht achter!