fbpx

Projectleider in de bouw of installatie

Wil je meer weten over de functie van Projectleider in de bouw en installatiesector? Hier geven we je algemene informatie over de functie. De specifieke invulling of benaming van de functie kan per organisatie verschillen. We zijn juist benieuwd hoe deze functie bij jou of in jouw organisatie wordt ingevuld.

Alle Projectleider vacatures

Wat is een Projectleider in de bouw en installatie?

De Projectleider is verantwoordelijk voor de voorbereiding, de uitvoering en voor het uiteindelijke resultaat van een project. Hij of zij is echt een spin in het web en heeft veel contact met allerlei verschillende partijen. Van bijvoorbeeld opdrachtgevers, de uiteindelijke gebruikers van het project (bijvoorbeeld de bewoners van een nieuwbouwwoningen), eigen medewerkers, onderaannemers en ga zo maar door.

De omvang en complexiteit van projecten zijn erg uiteenlopend en te vinden op alle gebieden. Denk bijvoorbeeld binnen de bouwwereld aan een woningbouwproject of een utiliteitsgebouw zoals een school of kantoor. Binnen de infrastructuur kan dit de renovatie van een tunnel zijn. Binnen de installatietechniek heb je de E en W-installaties. Bij ‘E’ draait het om elektriciteit. Projecten als verduurzaming naar LED-verlichting in een kantoor of de complete domotica binnen een ziekenhuis. Bij ‘W’, wat staat voor werktuigbouwkunde, gaat het om installaties in een gebouw, zoals verwarming en airco.

Functies in de bouw
Je bent verantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat van het project, maar daar heb je heel veel mensen voor nodig om dat voor elkaar te krijgen.

Wat doet een Projectleider in de bouw en installatie?

Een Projectleider doet ontzettend veel en is bij het totale proces betrokken. Dit begint vaak al bij de aanbesteding van een project, als dus nog niet bekend is of de opdracht ‘gegund’ wordt. Met de kennis van de projectleider uit de praktijk, kan er een goed advies gegeven worden over bijvoorbeeld de te gebruiken materialen, de meest geschikte onderaannemers of zelfs wat het beste systeem of oplossing kan zijn.

Als het project van start gaat, is het aan de Projectleider om binnen het budget te blijven en is hij of zij verantwoordelijk dat er een gedetailleerde planning komt. Vaak in samenwerking met de werkvoorbereiders. Deze planning is cruciaal en de Projectleider moet er voor zorgen dat alles volgens deze planning verloopt. Dit kan flink ingewikkeld zijn omdat een vertraging van een activiteit grote gevolgen kan hebben voor veel opvolgende werkzaamheden. Een Projectleider controleert de levering van materiaal en de werkzaamheden van de uitvoerders.

Een Projectleider moet er voor zorgen dat iedereen exact weet wat van hem of haar verwacht wordt. Hier is een heel zuivere communicatie voor nodig, maar je moet het totale team, van zowel eigen als externe mensen, gemotiveerd houden. Regelmatig moet aan het management of de leidinggevenden gerapporteerd worden over de voortgang van het project. Zit alles nog op planning en binnen het budget? En hoe kunnen mogelijke risico’s geminimaliseerd worden? De Projectleider is zowel op kantoor als op de bouwplaats te vinden. En de leukste taak van de Projectleider is het organiseren van het feestje als het project goed is opgeleverd.

Totale proces

Betrokken bij het project vanaf de aanbesteding tot de oplevering.

Budget

Je zorgt ervoor dat je binnen het budget en de planning blijft en de doelstelling haalt.

Communicatie

Een goede communicatie met alle partijen is cruciaal voor een goed verloop van het project.

Welke taken heeft een Projectleider in de bouw en installatie?

De Projectleider heeft een breed pakket van taken. Hoofddoel is het realiseren van een succesvol project. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er veel taken op het financiële, organisatorische en het technische vlak. 

  • Zorgen dat de projectdoelstellingen gehaald worden
  • Samenstellen van projectteam met interne en externe 
  • Plannen van leveringen door toeleveranciers en personeel 
  • Coördineren, begeleiden en motiveren van het projectteam
  • Beoordelen van de kwaliteit van de werkzaamheden
  • Bewaken van het budget en bijsturen bij overschrijding van het budget
  • Onderzoeken en implementeren van efficiencyslagen 
  • Continu verhogen van de veiligheid op de bouwplaats
  • Informeren van management, directie en opdrachtgever over voortgang
  • Voortdurend maken van risico-inventarisaties en deze weten te minimaliseren
  • Begeleiden van de projectvergaderingen

Functies in de bouw
Om het project succesvol op te leveren, heb je kennis op financieel, organisatorisch en technisch vlak nodig

Waar voldoet een Projectleider in de bouw en installatie aan?

Er is geen specifieke opleiding tot Projectleider in de bouw en installatie. Een HBO werk- en denkniveau is vaak wel vereist vanwege de complexiteit en grote verantwoordelijkheid. Een technische of werktuigbouwkundige opleiding is een grote pre. Het komt namelijk regelmatig voor dat Projectleider zijn doorgegroeid vanuit een rol als bijvoorbeeld werkvoorbereider of uitvoerder. Vaak nog aangevuld met relevante cursussen en trainingen. Ervaring in de bouw of installatie is absoluut nodig om de functie goed uit te kunnen oefenen. Zeker ook als het gaat om vernieuwingen als BIM en LEAN.

Als Projectleider communiceer je eenvoudig met iedereen in het team, opdrachtgevers, leveranciers en management of directie. Dit gebeurt op een daadkrachtige en overtuigende manier. Een goede Projectleider is ook een organisatietalent en motivator. De Projectleider schuwt er niet voor om zware beslissingen te nemen en stress krijgt geen vat op hem of haar. Het gaat namelijk vaak om grote bedragen en de beslissingen hebben flinke gevolgen.

Wat verdient een Projectleider in de bouw en installatie?

Het is niet eenvoudig om hier een bedrag aan te hangen. Het is namelijk erg afhankelijk van de ervaring en hoe groot en complex de projecten zijn, waar de Projectleider voor verantwoordelijk is. Projectleider is meestal geen startersfunctie. Een beginnend Projectleider verdient gemiddeld 4.000 euro bruto per maand. Dit kan oplopen tot wel 6.000 of 7.000 euro bruto per maand. In de secundaire arbeidsvoorwaarden is meestal een leaseauto opgenomen.

Functies in de bouw
Bij een functie met een grote verantwoordelijkheid, hoort een beloning die daarbij aansluit.

Doorgroeimogelijkheden van een Projectleider

Ambitieuze en ervaren Projectleider kunnen binnen de functie doorgroeien door de verantwoordelijkheid te krijgen voor complexere of grotere projecten. Maar ook de rol van projectmanager is een logische vervolgstap. Je hebt dan de regie over meerdere grote projecten. Ook een andere hogere functie binnen de organisatie is mogelijk. Afhankelijk van de grootte van de organisatie kan dit bijvoorbeeld een managementfunctie zijn.

Samengevat:

Bij een functie van Projectleider in de bouw en installatie heb je een grote verantwoordelijkheid. Het werk is erg divers. Het ene moment zit je op kantoor en heb je contact met de leverancier over een te late levering en hoe je dit op kunt lossen en het andere moment sta je op de bouwplaats en controleer je de kwaliteit van het werk. Je bent een makkelijke prater en schuwt niet om het voortouw te nemen en zware beslissingen te nemen.

Het is zeker geen startersfunctie, die je gelijk kunt invullen naar afronding van een studie. Relevante ervaring is echt een must. Projectleiders genieten ervan als een project soepel loopt, maar worden niet zenuwachtig als er tegenvallers zijn. Je krijgt een prima beloning, maar er zijn zeker ook vaak nog doorgroeimogelijkheden. Hoewel er veel Projectleiders zijn, die voor heel lange tijd prima tevreden zijn. Je verveelt je namelijk nooit en het mooie van een project is, dat er ook een einddatum aan hangt, waarna er weer een nieuw project van start gaat.

Laat hier jouw bericht achter!