Accountmanager in de bouw of installatie

Heb jij vragen over de functie van een Accountmanager in de bouw of installatie? Wat is een Accountmanager? En wat doet hij of zij? Wat is het salaris en welke doorgroeimogelijkheden zijn er? Om antwoord te geven op deze vragen vind je op deze pagina een algemene functieomschrijving en veel inhoudelijke informatie over een Accountmanager in de bouw of installatie!

Per organisatie of branche kan er een andere invulling gegeven worden aan de functie. Hoe zit dat bij jou of in jouw organisatie? Laat het ons weten want we zijn enorm benieuwd! Lees eerst snel verder!

Alle accountmanager vacatures

Bekijk hier de Accountmanagers vacatures

Wat is een Accountmanager?

Als Accountmanager ben je dé schakel tussen een klant en organisatie. Je speelt een cruciale rol in de verkoop tussen deze twee partijen. Echter, het is in de bouw en installatie vaak meer dan alleen het verkopen van de producten/diensten en het sluiten van de deal. Zo is het geven van technische ondersteuning vaak onderdeel van het vak. Kortom, een Accountmanager is verantwoordelijk voor het beheren van klanten, ofwel het managen van accounts.

Functies in de bouw
Als Accountmanager ben je dé schakel tussen een klant en je eigen organisatie. In de bouw en installatie is technische affiniteit vaak erg belangrijk

Wat doet een Accountmanager in de bouw of installatie?

Een Accountmanager in de bouw en/of installatie is verantwoordelijk voor de commerciële relatie tussen de organisatie en de klant. De exacte rol is erg afhankelijk van de organisatie en branche. De rol is namelijk heel anders wanneer iemand verantwoordelijk is voor de verkoop van bouwgereedschap aan een groothandelaar, dan de verkoop van projecten aan een aannemer of installatiebedrijf. Toch is er overeenkomst, je benut commerciële kansen voor de organisatie.

De voornaamste taak van een Accountmanager ligt bij de verkoop van de technische producten of diensten. Dit gebeurt onder andere bij nieuwe klanten (koude acquisitie) of bij bestaande klanten (relatiebeheer).

Bij koude acquisitie kan een Accountmanager zelf het eerste contact leggen. Ook kan het zijn dat dit al gebeurd is door een collega, bijvoorbeeld door een Demonstrateur, Technisch Adviseur of via een callcenter. De Accountmanager help een klant met het achterhalen van behoeftes en verzorgt het advies hierover. Vervolgens is het zaak om de deal te sluiten en de aankoop in gang te zetten. Het is niet ongebruikelijk dat een Accountmanager hierbij ondersteuning krijgt van de commerciële binnendienst. Bij projecten heeft de Accountmanager tijdens het project een begeleidende de rol. Het project zelf wordt namelijk vaak geleid door anderen vanuit de organisatie, zoals bijvoorbeeld een projectleider. 

De Accountmanager houdt zich daarnaast bezig met kostenbeheer, de financiële administratie en de contactregistratie. Ook eventuele aftersales hoort erbij. Tot slot gaat een Accountmanager aan de slag met het onderhouden en uitbouwen van de klantrelaties.

Alle accountmanager vacatures

Commerciële relaties

Je bent omzetverantwoordelijk en onderhoudt nieuwe en bestaande relaties

Samenwerken

Je werkt veel samen met de binnendienst en technische afdeling

Overige taken

Contactregistratie en administratie zijn van groot belang

Welke taken heeft een Accountmanager in de bouw of installatie?

De dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van Accountmanagers in de bouw of installatie verschillen van organisatie tot organisatie. Toch zijn er een aantal taken die meestal binnen het takenpakket vallen:

  • Het opstellen van businessplannen
  • Het onderhouden van het klantenbestand
  • Klanten voorzien van technische adviezen
  • Stimuleren van de verkoop bij bestaande klanten
  • Strategie opzetten voor het genereren van leads
  • Genereren van nieuwe zakelijke kansen
  • Ontwikkelen van nieuwe relaties binnen de commerciële bouwgemeenschap
  • Projecten inspecteren, scopen, fotograferen en inschatten
  • Verantwoordelijk voor het aanvragen van projectdocumenten en informatie
  • Coördineren van orders en offertes
  • Bijhouden van het CRM-systeem
  • Rapporteren richting een Sales Manager
  • Het geven van productpresentaties en -trainingen

Functies in de bouw
Je moet geen hekel hebben aan autorijden. Je bent zo veel mogelijk op pad.

Waar voldoet een Accountmanager in de bouw of installatie aan?

Er is geen specifieke opleiding tot Accountmanager gericht op de bouw of installatie. Vaak hebben Accountmanagers een commerciële opleiding gevolgd. Denk hierbij aan Commerciële Economie, International Business & Management Studies, Bedrijfskunde, Marketing & Communicatie of vergelijkbare studies. Anderzijds kan het ook zijn dat er een technische opleiding is gevolgd, waarbij de commerciële kant ontwikkeld is in het werkveld of door cursussen en trainingen. Het opleidingsniveau wat nodig is als accountmanager is afhankelijk van de functie. Vaak is een hbo- of wo-diploma gewenst. Met een mbo-opleiding is het zeker ook mogelijk accountmanager te worden. Meestal heb je dan al wel een aantal jaar ervaring en ben je begonnen in een functie als bijvoorbeeld Commercieel Medewerker Binnendienst, Junior Accountmanager of Junior Verkoper.

Een Accountmanager moet enige ervaring of affiniteit hebben met de producten of diensten die hij of zij verkoopt. Desondanks zullen de meeste werkgevers interne opleidingen en cursussen aanbieden. Aangezien elke organisatie verschillende producten/diensten en toepassingen heeft, is training essentieel. Ook wordt van Accountmanagers in de bouw en installatie tegenwoordig verwacht dat ze zich comfortabel voelen bij het gebruik van technologie en software in hun dagelijkse werk. Denk hierbij aan CRM-systemen (Customer Relationship Management) en Office programma’s.

De branches bouw en installatie kunnen zeer concurrerend en uitdagend zijn. Als Accountmanager is er een bepaalde kennis en kunde nodig. Ook karaktereigenschappen en persoonlijkheid spelen een rol in hoeverre iemand de functie goed kan invullen. Neem bijvoorbeeld empathisch vermogen, sociale vaardigheden, commercieel inzicht, doorzettingsvermogen, stressbestendigheid, probleemoplossend vermogen etc.

Wat verdient een Accountmanager in de bouw en installatie?

Het salaris van een Accountmanager kan sterk variëren. Zo is het inkomen vaak gebonden aan een aantal factoren zoals werkervaring, leeftijd en verantwoordelijkheden. Het salaris van een Accountmanager in de bouw of installatie bestaat meestal uit een brutosalaris met aanvullingen. Zo begint het bruto maandsalaris gemiddeld rond de 1800 euro en dit kan oplopen tot gemiddeld 6500 euro exclusief bonussen. Een junior zit weer in een andere schaal. Key-Accountmanagers verdienen vaak meer, omdat zij samenwerken met de topklanten van een organisatie.

Veel voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden van een Accountmanager zijn een bonus aan de hand van targets, de omzet of winst, een 13e maand, een auto van de zaak, een laptop, een telefoon of vakantiegeld. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden iemand krijgt is sterk afhankelijk per bedrijf of branche. 

Alle accountmanager vacatures

Functies in de bouw
Het salaris van een Accountmanager is sterk afhankelijk van werkervaring, leeftijd en verantwoordelijkheden. Een auto van de zaak hoort vaak bij de functie.

Doorgroeimogelijkheden van een Accountmanager

Een Accountmanager die aan het begin staat van zijn of haar carrière start vaak als Junior Accountmanager. Vaak is hij of zij verantwoordelijk voor minder grote klanten. Het komt veel voor dat een junior in de binnendienst begint of doorstroomt uit de binnendienst. Vervolgens is er een groei mogelijk naar Accountmanager.

Een Accountmanager kan op den duur doorgroeien naar Key-Accountmanager. Dan is hij of zij verantwoordelijk voor klanten die belangrijk zijn voor de omzet van het bedrijf. Deze heeft vaak de verantwoording over meerdere key-accounts. Dit betekent dus dat hij of zij verantwoordelijk is voor het onderhouden van de lange termijn relaties met klanten en verantwoordelijk is voor het maximaliseren van de verkoopkansen bij de klantrelaties. Een Accountmanager of Key-Accountmanager kan ook doorgroeien naar Sales Manager.

Laat hier jouw bericht achter!