fbpx
😔 Functies in de Bouw is de nieuwe vacaturebank. We raden je af om Internet Explorer te gebruiken! Gebruik een moderne browser zoals bijvoorbeeld Edge, Chrome, Firefox of Safari voor de beste gebruikservaring.

Vertragingen bouwprojecten door hoge kosten

Nooit eerder zijn de bouwprijzen zó hoog geweest. Dit veroorzaakt veel problemen in de bouwsector. Wat veroorzaakt deze grote prijsstijging? En welke oplossingen zijn er om de vertragingen van bouwprojecten te beperken?

Aanvoer van bouwmaterialen

Sinds de laatste jaren wordt het steeds lastiger om bouwmaterialen te verkrijgen. In 2021 verhinderde voornamelijk de coronacrisis de beschikbaarheid van bouwmaterialen. De maatregelen die naar aanleiding van de pandemie werden genomen, hebben veel bouwprojecten tot stilstand gebracht. De vertragingen in bouwprojecten waren deels te wijten aan het feit dat  bouwplaatsen niet bereikbaar waren, er beperkt personeel ingezet kon worden en bouwmaterialen moeilijk leverbaar waren. Daarnaast waren verbouwingen tijdens corona erg populair: Nederlanders wilden massaal hun woningen renoveren. Al deze aspecten leidden tot een enorme prijsstijging. Daarentegen maakte de toenemende schaarste aan bouwmaterialen het moeilijker om aan de stijgende vraag naar bouwmaterialen te voldoen. Hoewel corona in Nederland grotendeels voorbij lijkt te zijn, heeft het nog steeds grote impact op de bouwsector. Zo zorgt de nieuwe lockdown in China weer voor nieuwe aanvoerproblemen van materialen.

Naast de coronacrisis zorgt ook de oorlog in Oekraïne momenteel voor veel materiaalproblemen. Voor de productie van bouwmaterialen is namelijk vaak veel gas nodig, wat met de huidige torenhoge energieprijzen tot nog hogere prijsstijgingen leidt. Ook belangrijke grondstoffen in de bouw zoals staal, aluminium en klei komen uit Oekraïne en Rusland, wat leidt tot verdere materiaaltekorten. 

bouw-vertragingen

Hoge prijzen leiden tot discussies

Nu het steeds lastiger wordt om aan grondstoffen en bouwmaterialen te komen, blijven ook de prijzen hiervoor steeds meer stijgen. Maar wie betaalt deze gestegen prijzen? Als je je woning wilt renoveren, ga je akkoord met een offerte. Het is echter mogelijk dat de rekening uiteindelijk een stuk hoger uitvalt. Hoewel aannemers uitleg horen te geven aan klanten dat ze te maken krijgen met een prijsverhoging, wordt dit niet altijd even goed gecommuniceerd. Prijsstijgingen tot 5% zijn normaal gesproken voor de aannemer zelf, maar met de huidige grondstof- en materiaalprijzen kan dit percentage zeker hoger uitvallen. Omdat aannemers al deze hogere prijzen niet zelf kunnen opvangen, rekenen ze het door aan de klanten. 

Klanten zijn echter niet blij als plotseling de prijzen voor hun verbouwing gigantisch zijn gestegen. Door de vervelende discussies die hierdoor kunnen ontstaan, durven bouwbedrijven geen prijs meer af te spreken. Ook de onzekerheid over prijzen van materialen maakt het lastiger om een realistische prijs af te geven. Door een prijsindicatie door te voeren naar de klant, hoeven aannemers niet steeds na elke prijsverhoging terug te komen bij de klanten en worden deze discussies voorkomen. 

Om te voorkomen dat de bouwsector stil gaat vallen, helpen handelingskaders en intentieverklaringen dit beheersbaar te houden. Hierin staan afspraken over de omgang met leveringsproblemen en de daaruit voortvloeiende prijsstijgingen in de hele keten.

Mogelijke oplossingen

Het is nog onzeker wanneer de aanvoer van bouwmaterialen weer op gang zal komen en de prijzen zullen dalen. Wat kunnen de betrokken partijen zelf doen om vertragingen in bouwprojecten te terug te dringen?

Als eerste kunnen klanten zelf al een handje helpen bij verbouwingen in hun eigen woning. Je bent namelijk niet voor alle klusjes afhankelijk van een vakman. Bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden in de badkamer kun je, eventueel via een cursus of met een tutorial op YouTube, gewoon zelf doen. Op deze manier help je bouwbedrijven een handje en helpt het met het terugdringen van de wachttijden in de bouw.

Voor bouwbedrijven is het, zeker nu met de krapte op de arbeidsmarkt, belangrijk om personeel aan te trekken, maar ook om hun huidige werknemers te behouden. Met de hoge spanningen in de bouwsector is het cruciaal dat werken bij bouwbedrijven aantrekkelijk genoeg is voor potentiële werknemers. Enkele van de dingen die bedrijven kunnen doen om hun personeel te behouden, zijn ze te motiveren, enthousiast maken voor het vak en ze de kans geven zich te ontwikkelen. Wanneer werken in de bouw aantrekkelijker wordt gemaakt, zal in ieder geval deels de personeelskrapte worden opgelost. 

Ten slotte is hergebruik van bouwmaterialen een mogelijke oplossing om de schaarste aan materialen te verminderen. Circulair bouwen lost niet alleen het probleem van vertragingen in bouwprojecten op, maar helpt Nederland ook een stap dichter bij een volledig circulaire economie. Hoewel het hergebruik van afval toeneemt in de bouwsector, wordt dit voornamelijk nog voor laagwaardige toepassingen gebruikt, zoals het granulaat onder de wegen. Hier moet verandering in komen: een circulaire bouweconomie is noodzakelijk. 

bouwprojecten-vertraging

Bronvermelding:

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk