Veiligheid in de bouw: waar moet je op letten?

Eerder schreven we al over de hoge prioriteit van veiligheid in de bouw- en installatiebranche. Werknemers en leidinggevenden kunnen een VCA cursus volgen om de veiligheid op de bouwplaats te verbeteren. Wat kun je als ondernemer daarnaast zelf doen om risico’s te beperken? We geven je een aantal handige tips.

Voldoende verlichting

Het is belangrijk om de werkplaats voldoende te verlichten, zeker in de wintermaanden. Vraag jezelf eerst af waar de verlichting voor nodig is: om wat voor werk gaat het? Is het grof werk of werk met details? Met wat voor licht kun je in deze situatie goed werken? Bekijk en beoordeel de verlichtingssituatie goed en maak een lichtplan. Zo voorkom je ongelukken en zorg je ervoor dat de medewerkers productief blijven, zeker bij werk in de avonduren. 

Investeer in een goede LED bouwlamp. Deze lamp kun je overal mee naartoe nemen en geeft helder licht. Handig om grote ruimtes of open locatie te verlichten.

Veiligheid bouw - content

De juiste kleding

Werk je op een bouwplaats? Dan moeten je over de juiste veiligheidskleding beschikken. Dit is in de bouwsector verplicht. Werkhandschoenen, werkschoenen en een veiligheidsbril mogen niet ontbreken. De veiligheidskleding is van fluorescerende kleur met reflecterende banden, zodat de werknemers in het donker ook goed zichtbaar zijn.

De werkgever is verplicht om er alles aan te doen om het lawaai te beperken. Desondanks is het aantal decibel waar werknemers in werken vaak nog steeds hoog. Boven de 80 decibel moet de werknemer gehoorbescherming draaien. Zo voorkom je dat je na jarenlang werken in lawaai gehoorschade oploopt. Tref dus de juiste beschermingsmaatregelen en zorg ervoor dat je goed beschermd bent tegen gevaren op de werkplek. 

Goede communicatie

Op een werkplaats werk je vaak in een team. Communicatie is dan ook van groot belang om gevaarlijke situaties te voorkomen. Communiceer van tevoren duidelijk wat de werkzaamheden zijn, wat er van elkaar verwacht wordt en wie waarvoor verantwoordelijk is. Wordt er met gevaarlijk materiaal gewerkt? Door dit op tijd te communiceren kan iedereen beschermende maatregelen treffen. 

Veilig gereedschap 

Het lijkt voor de hand liggend, maar het gebeurt nog te vaak dat bedrijven geen goed gereedschap gebruiken. Onbetrouwbaar gereedschap kan levensgevaarlijk zijn. Letsel door wegschietende onderdelen, elektrocutie en explosiegevaar zijn een slechts een paar voorbeelden van de gevolgen van het werken met onveilig gereedschap. 

Des te belangrijker dat het gereedschap door een deskundige gekeurd wordt, of dat je een diploma ‘elektrisch gereedschap keuren’ behaalt. Slecht gereedschap heeft niet alleen gevolgen voor de kwaliteit van je werk, maar ook voor de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen. 

De informatie is geraadpleegd van bouwtotaal.nl.

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk