Veilig werken met de VCA cursus

Veiligheid heeft een hoge prioriteit in de bouw- en installatiesector. De werkzaamheden in deze sectoren zijn niet altijd zonder risico en jaarlijks zien we nog te veel ongelukken op bouwplaatsen. Dit maakt het belangrijk dat zowel werknemers als leidinggevenden in de bouw de regels met betrekking tot veiligheid kennen en kunnen toepassen. Gelukkig biedt de VCA cursus een oplossing. 

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. Deze cursus helpt bedrijven veilig te werken en wordt getoetst door middel van een checklist. Juist voor bedrijven die werkzaam zijn in een risicovolle omgeving als een bouw- of werkplaats is een VCA bedoeld.

De checklist bestaat uit een aantal vragen die positief beantwoord moeten worden. Dit is in werkelijkheid niet zo eenvoudig, omdat je niet ineens de veiligheid op de werkvloer verbetert. Binnen veel bedrijven moeten er veel interne veranderingen plaatsvinden om de veiligheid te verbeteren. 

VCA Cursus - content

Soorten VCA cursussen

Er zijn verschillende soorten VCA cursussen, aangezien er te veel verschillen binnen de veiligheid van een bedrijf zijn. Alle VCA diploma’s zijn 10 jaar geldig. De drie cursussen zijn als volgt:

1.Basis VCA

Dit type VCA is bedoeld voor uitvoerende medewerkers en heb je meestal nodig als je voor een aannemer gaat werken. Het is een basiscursus die de algemene kennis over veiligheid behandeld. 

2. VOL VCA

Deze cursus is bedoeld voor operationeel leidinggevenden bij een aannemer, zzp’ers of onderaannemers. Met basiskennis over veiligheid vergroot je zowel je eigen veiligheid als die van je werknemers. 

3. VIL VCU

Deze afkorting staat voor Veiligheid voor Intercedenten Leidinggevenden en is bedoeld voor intercedenten of leidinggevenden van uitzendbureaus. Met dit diploma toon je aan dat je kennis en kunde hebt over veiligheid, en deze kan toepassen in het belang van de uitzendmedewerkers. 

Wil je meer weten over de VCA cursus? Je leest meer in het artikel op bouwtotaal.nl 

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk