Vacatures vervullen blijft een uitdaging

Op zoek naar de juiste kandidaat voor jouw vacature? Dat is nog steeds geen gemakkelijke opgave. Meer dan de helft van de vacatures blijft onvervuld, wat een grote uitdaging is voor werkgevers in alle branches, inclusief de bouw- en installatiesector.

Hoog aantal openstaande vacatures

Volgens UWV was 55% van de openstaande vacatures in 2021 moeilijk vervulbaar en dit aantal is in 2022 gestegen naar 58%. De krapte op de arbeidsmarkt was in het afgelopen jaar op een hoogtepunt, maar verwacht wordt dat dit op korte termijn afneemt, hoewel het aantal openstaande vacatures nog steeds hoog blijft.

Waarom blijven de vacatures onvervuld? Volgens 84% van de werkgevers komt dit doordat er te weinig sollicitanten reageren. Andere redenen zijn dat de sollicitanten die reageren niet beschikken over de juiste vaardigheden of kennis.

Wat doen de werkgevers?

Om de vertragingen in bouwprojecten door het tekort aan personeel te beperken en te voorkomen dat werk stilvalt, zoeken werkgevers naar creatieve oplossingen.

Veel werkgevers hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om vacatures langer open te laten staan, andere wervingskanalen te gebruiken of het werk onder de huidige werknemers te verdelen. Maar ook dit laatste is niet altijd haalbaar, omdat het de werkdruk verder opvoert.

Sommige werkgevers hebben de arbeidsvoorwaarden of functie-eisen aangepast om de vacature interessanter te maken voor een bredere groep kandidaten. In de bouw is dat laatste niet altijd mogelijk. Bij vele functies in de bouw- en installatiesector heb je je de nodige kwalificaties nodig om je werk vakkundig en veilig uit te kunnen voeren. Iemand aannemen die niet aan de nodige functie-eisen voldoet is dus geen optie. Sommige werkgevers kozen ervoor om werknemers intern op te leiden. Dit kan een ideale oplossing zijn voor veel functies in de bouw- en installatiesector!

Wat kunnen werkgevers nog meer doen?

Hoewel werkgevers al hard werken om vacatures te vervullen, blijft het een uitdaging. Bij Functies in de Bouw geloven we in het belang van de werkzoekenden de vacature te laten beleven. Dit bereik je door unieke beelden te delen van je bedrijf, door je collega’s aan het woord te laten en een glimp te geven van een gemiddelde werkweek. Op deze manier krijgt de kandidaat een duidelijk beeld van zijn of haar toekomstige werkomgeving, en ontstaat er een blijvende match tussen de werkzoekende en het bedrijf. Ben je benieuwd hoe je bij Functies in de Bouw vacatures plaatst?

Meer informatie

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk