Tot vier en niet hoger

Het gebeurt regelmatig: vrachtauto’s die met hoge snelheid een tunnel binnenrijden en vast komen te zitten, omdat ze te hoog zijn voor de tunnel. De hoogtebeperkingen worden lang niet altijd duidelijk en op tijd gecommuniceerd. Dit zorgt mogelijk voor onveilige situaties.

Problemen door te hoge vrachtauto’s

Naast de onveilige situaties die kunnen ontstaan, veroorzaken té hoge vrachtauto’s ook schade aan tunnels en leidt het tot hinder en vertragingen. Alleen al de Noordtunnel op de A15 werd in 2021 1.176 keer afgesloten omdat te hoge vrachtwagens door de tunnel probeerden te rijden. 

Op drukke punten als deze zorgen dit soort files voor veel irritatie, zeker als het zo’n drie keer per dag gebeurt. De maatschappelijke kosten als gevolg van dit soort files zijn groot. Door de nadelige gevolgen voor de bereikbaarheid, veiligheid en doorstroming heeft de Rijkswaterstaat een traject ingezet om het aantal te hoge vrachtautos die door tunnels rijden te verminderen. 

vier-hoger-tunnel

De oplossing

Om deze problemen op te lossen, houdt Rijkswaterstaat vanuit verkeerscentrale alle tunnels 24/7 in de gaten, met behulp van detectiesystemen en camera’s. Rijdt er een vrachtauto richting de tunnel? Dan detecteren sensoren de hoogte en worden de chauffeurs op twee meetpunten geïnformeerd als ze te hoog zijn om door de tunnel te rijden.

Door de chauffeurs tijdig bij het eerste meetpunt te informeren, hebben ze de mogelijkheid om nog een afslag te nemen voor de tunnel en wordt vertraging voorkomen. Wanneer er bij het tweede meetpunt nog een te hoge vrachtauto gemeten wordt gaan de verkeerslichten op rood en gaan de slagbomen voor de tunnel dicht. De chauffeur wordt dan opgeroepen om naar een vluchtstrook te rijden, zodat er geen grote file ontstaat. 

Boete voor de vervoerders

Rijden vrachtauto’s hoger dan vier meter nog steeds door de tunnel? Dan riskeren de vrachtautochauffeurs een boete tot €1.100,-. Het is belangrijk dat de chauffeurs de hoogte van de vrachtauto checken voor ze de weg op gaan. In heel Europa geldt namelijk de norm: vrachtauto’s mogen niet hoger zijn dan vier meter. 

Bronvermelding:

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk