Sint Jozef klooster getransformeerd tot zorgappartementen

Gedachtegoed van de zusters

In Amersfoort bouwt bouwbedrijf Van Wijnen een 110 jaar oud klooster om tot zorgappartementen. Samengevat komen in het hoofdgebouw van het klooster 24 appartementen voor zorgorganisatie Beweging 3.0. Daarnaast wordt ook het kloosterterrein ontwikkeld naar de gedachtegoed van de zuster van het klooster. Zo geven de zuster het klooster weer terug aan de maatschappij.

Het hoofdgebouw wordt in de volksmond het Moederhuis genoemd. Dat is sinds 2000 een rijksmonument. Woonzorgcentrum Monseigneur Blom van Beweging 3.0 heeft in de tachtiger jaren hier nog een vleugel bijgebouwd. Deze zijn alleen niet meer geschikt om de nodige zware zorg te kunnen leveren.

Van Wijnen Projectontwikkeling heeft met architecten (AG NOVA) en stedenbouwkundigen (Vollmer & Partners) het plan verder uitgewerkt. Daarnaast hebben ze samen met Omina Wonen, Beweging 3.0 en Bijzonder Plekken ook het initiatief genomen een visie voor het hele gebied te ontwikkelen. Hierin blijft de structuur van het Moederhuis ongewijzigd. Deze wordt eveneens geschikt gemaakt voor 2 verdiepingen met 12 appartementen.

klooster

Overkapte binnentuin

De binnentuin wordt helemaal overkapt. Daardoor kan men het hele jaar op een veilige manier een wandeling maken en even gaan zitten. Hoge plafonds, hoge ramen en de mooie trappenhuizen zijn monumentaal en blijven ook behouden. Monumentenzorg heeft met de architect nagedacht hoe dit op een zo veilig mogelijke en verantwoorde manier in te passen

Ben je ook benieuwd welke uitdagingen er nog meer waren in dit project? Lees hier meer over in het artikel op renovatietotaal.nl Amersfoorts kloosterterrein omgebouwd naar zorgappartementen – RenovatieTotaal

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk