Meer aandacht voor groen in de steden

Hoe staat het met de aandacht voor groen in de stad? Steeds beter, blijkt uit het nieuwe onderzoek van Wageningen Environmental Research. 

Coronapandemie en groen

Tijdens de coronacrisis, en met name tijdens de lockdowns, zocht Nederland veel de natuur op. Nederlanders hechtten dan ook meer belang aan groen tijdens de pandemie. In het onderzoek van Essity werd gevonden dat 44% van de Nederlanders meer zorgen maakt om het milieu: 1 op de 3 Nederlanders is zelfs al duurzamer gaan leven sinds de coronacrisis. 

Mensen waren ook meer thuis, waardoor ze meer tijd en motivatie hadden om de tuin aan te pakken. Nederlanders maakten zich meer zorgen om het klimaat, waardoor er ook in het beleid extra aandacht werd gelegd op groen in de directe woonomgeving. 

Groen in steden - content

Aandacht voor groen in de steden

Wageningen Environmental Research voerde onderzoek uit voor Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De coronapandemie was de aanleiding voor dit onderzoek. Nederlanders hadden over het algemeen meer aandacht voor groen, maar hoe zit dat met de aandacht voor groen van steden en rijksoverheid? 

De aandacht voor groen in de steden is de afgelopen tien jaar toegenomen, waarbij het klimaatbestendig maken van de steden, het welzijn en de gezondheid van de burgers en het vergroten van de biodiversiteit de belangrijkste redenen zijn. De aandacht voor groen op het gebied van gezondheid blijkt bijvoorbeeld uit het Programma Groene Gezonde Leefomgeving van de rijksoverheid. 

De onderzoekers bevelen aan om te zorgen voor een ruim, gevarieerd en goed onderhouden groenaanbod in de steden. Niet alleen openbaar groen, maar ook privé-groen en kleine groenelementen als straatbomen zijn belangrijk. 

Meer kennis nodig

Er is meer kennis nodig over groen: welk type groen is het beste voor de gezondheid? En welke kenmerken en kwaliteiten heeft het groen nodig om de welzijn te verbeteren? Hier is nog niet genoeg kennis over beschikbaar om maatwerk aan te bieden. Welk groen het beste is zal namelijk niet hetzelfde zijn voor elke stad. 

Wil je meer weten over het belang van groen in de steden? Bekijk het artikel op gwwtotaal.nl of download het rapport ‘Beleidsdenken over redelijk groen en gezondheid’ via www.wur.nl. 

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk