Kunstmatige Intelligentie in de bouw

De bouwsector blijft zich ontwikkelen. Bouwbedrijven maken steeds meer gebruik van technologie om de productiviteit te verhogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Augmented Reality, 3D-printen en BIM-modellen. Eén van de snelstgroeiende technologieën is kunstmatige intelligentie (AI), en ook in de bouw heeft AI enorm potentieel. 

AI toegepast in de bouw

AI is een brede tak van computerwetenschap die zich bezighoudt met het bouwen van slimme machines die in staat zijn taken uit te voeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Deze slimme machines ‘leren’ op basis van verzamelde gegevens. Door middel van grote hoeveelheden data gaan AI-machines patronen herkennen, beelden begrijpen en ervaringen leren. 

In de bouw heeft kunstmatige intelligentie veel potentie, aangezien het vele processen kan vergemakkelijken. Zo kan AI bijvoorbeeld bouwplaatsen veiliger maken, waarschuwen voor constructiefouten en verspilling tegengaan. Deze problemen kunnen door middel van AI snel en efficiënt opgelost worden en de kwaliteit van de bouw verhogen. 

Hoe kan AI ingezet worden?

Gezien het grote potentieel in de bouw om diverse werkzaamheden te vergemakkelijken, kan AI al op verschillende manieren ingezet worden. We geven je een paar voorbeelden.

Het inzetten van drones verhoogt de efficiëntie en maakt bovendien bouwprojecten sneller. Daardoor zweven er steeds vakerdrones over bouwplaatsen en geven met 360-gradenscans inzichten in de voortgang van de werkzaamheden. Sommige bedrijven gaan nog een stap verder en maken gebruik van intelligente drones. Op deze maneir kunnen deze drones de productiviteit in de gaten houden en de bouwveiligheid verhogen door gevaarlijke activiteiten te signaleren. 

drones-in-de-bouw

Een andere manier waarop AI al ingezet wordt, is bij het identificeren van fouten. AI-programma’s kunnen de digitale replica van een gebouw in een BIM-model vergelijken met de voortgang van het fysieke gebouw om zo eventuele afwijkingen in het bouwplan te detecteren. 

Momenteel boekt AI nog langzaam vooruitgang in de bouwsector. Er is namelijk enorm veel data nodig voordat AI toegepast kan worden. Ondanks de obstakels is de potentie enorm. Wil je meer weten over de manieren waarop AI ingezet kan worden in de bouw? Je leest meer in het artikel op Bouwtotaal.nl

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk