fbpx
😔 Functies in de Bouw is de nieuwe vacaturebank. We raden je af om Internet Explorer te gebruiken! Gebruik een moderne browser zoals bijvoorbeeld Edge, Chrome, Firefox of Safari voor de beste gebruikservaring.

Het stroomnet zit vol

Het stroomnet in Noord-Brabant en Limburg zit aan de maximale capaciteit. Wat zijn de oorzaken van het overvolle stroomnet en wat zijn de gevolgen voor jou? Wij praten je bij over dit probleem.

De werking van het net

Om te begrijpen hoe het probleem is ontstaan, is het belangrijk om te weten hoe het stroomnet in elkaar zit. Elektriciteit komt vanuit een centrale locatie waar elektriciteit wordt opgewekt. Denk hierbij aan elektriciteitscentrales, maar ook windturbines en zonnepanelen. Het transport van elektriciteit gaat via hoogspanningslijnen. Deze lijnen transporteren stroom onder hoge spanning door heel Nederland, naar verdeelstations. Het verdeelstation zet deze hoge spanning om naar middenspanning, waarna de stroom over meerdere kabels onder de grond wordt verdeeld. 

De elektriciteit gaat via deze ondergrondse kabels naar transformatorhuisjes, waar middenspanning door middel van transformatoren wordt omgezet in laagspanning. Deze laagspanning komt via ondergrondse kabels in woningen en bedrijven terecht bij de meterkast, waarna de stroom naar de schakelaars en stopcontacten gaat. 

Stroomnet

Hoe raakte het stroomnet overvol?

Steeds meer Nederlanders stappen af van aardgas. Dit zorgt voor een toename van elektriciteitgebruik: warmtepompen, inductie kookplaten en elektrisch rijden zijn steeds vanzelfsprekender. Momenteel telt Nederland 222.000 laadpalen en dit aantal blijft stijgen. Er komen ook steeds meer woningen bij, waarbij de nieuwbouw al een aantal jaren aardgasvrij wordt gerealiseerd. We willen namelijk steeds meer verduurzamen. Ook gaan we steeds meer elektrisch rijden.

De verduurzaming van ons land leidt ertoe dat de vraag naar capaciteit van het stroomnet explosief stijgt, maar het net kan deze stijging niet aan. De kabels kunnen namelijk een beperkte hoeveelheid stroom aan. Het elektriciteitsnet met zijn ondergrondse kabels is vaak zo’n 100 jaar oud en de kabels hoefden in die tijd niet zoveel stroom aan te kunnen. Vroeger hadden mensen namelijk nog niet zoveel elektriciteit nodig, maar dat is de laatste jaren sterk veranderd. 

Hierdoor zijn de kabels niet overal even dik. Dicht bij de elektriciteitscentrales zijn de kabels dikker, en hoe dichter de kabels bij de woningen en bedrijven komen, hoe dunner dat ze worden. De verouderde stroomkabels zijn momenteel niet dik genoeg voor de grote vraag naar elektriciteit. 

In de provincies Noord-Brabant en Limburg is er heel veel vraag naar stroom bij grootverbruikers. Bedrijven willen steeds meer verduurzamen, en mede door hoge prijzen als gevolg van de spanningen tussen Oekraïne en Rusland, onafhankelijk zijn van (Russisch) gas. In de afgelopen maanden zijn in Noord-Brabant en Limburg respectievelijk 340 en 480 megawatt aan nieuwe verzoeken bijgekomen, wat bij elkaar meer dan vier keer het verbruik is van de stad Den Bosch. 

Gevolgen voor de grootverbruikers

Door deze explosieve stijging van de vraag naar elektriciteit is het stroomnet in Noord-Brabant en Limburg overvol geraakt. Dit is niet zonder gevolgen: voorlopig krijgen nieuwe bedrijven of bestaande bedrijven die willen uitbreiden geen aansluiting meer op het stroomnet. Ook kunnen nieuwe bedrijven door de drukte op het net geen stroom meer terugleveren.

Huishoudens hoeven niet bang te zijn dat ze ineens zonder stroom komen te zitten. De gevolgen zijn enkel voor grootverbruikers in de twee provincies. Ook blijven er gewoon nieuwe gasloze woningen gebouwd. 

Wat zijn de oplossingen?

Door de grote vraag naar elektriciteit, is een verbetering van het stroomnetwerk van belang. Een manier om dit te doen is het aanleggen van dikkere stroomkabels. Voordat de nieuwe kabels zijn aangelegd, zijn we jaren verder, terwijl het steeds maar drukker wordt op het stroomnet. 

De komende 10 jaar worden er miljarden geïnvesteerd om de capaciteit van het hoogspanningsnet te vergroten. Naast versterkingen van het bestaande stroomnet worden ook nieuwe hoogspanningsstations gerealiseerd. 

Deze oplossingen zijn echter voor de langere termijn. Netbeheerder TenneT kwam daarom ook met tijdelijke maatregelen om het stroomnet zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Ze proberen namelijk snel extra capaciteit te creëren door ongebruikt stroom terug te kopen. Grootverbruikers gebruiken namelijk vaak niet altijd alle stroom die in hun contract staan. Deze stroom zouden andere afnemers weer kunnen gebruiken. Ook gaat TenneT in overleg met bedrijven om te vragen of zij bereid zijn de belasting van het stroomnet op de piekmomenten te beperken, in ruil voor een vergoeding. 

Bronvermelding:

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk