Grote concurrentie tussen werkgevers

Treinen die minder rijden, chaos op luchthavens en restaurants die niet de gehele week open kunnen: de problemen met betrekking tot het personeelstekort zijn groot. Door de krapte op de arbeidsmarkt is de concurrentie tussen werkgevers groot. Hierdoor proberen werkgevers het aantrekkelijker te maken om bij hen te komen werken. Dit doen zij op verschillende manieren. 

Stijgende lonen

Werkgeversvereniging AWVN verwacht dat de lonen dit jaar circa 3% gaan stijgen. Naast de krapte op de arbeidsmarkt zorgt ook de inflatie mede voor deze stijgende lonen. Alles wordt duurder en mensen willen een hoger salaris om naast alle vaste lasten elke maand nog wat geld over te houden. 

In de bouwsector stijgen de lonen met zo’n 5%. Dit is in deze sector de grootste loonsverhoging ooit. Basisschoolleraren krijgen dit jaar zo’n 10% meer loon en rijksambtenaren gaan de komende twee jaar 9% meer verdienen. Op deze manier proberen werkgevers het aantrekkelijker te maken om in deze sectoren te komen werken. 

Volgende de Nederlandse vakbond FNV dekt de loonstijging de inflatie van 7% niet. Het is nog niet te voorspellen wat de lonen in de toekomst gaan doen. Ook het coronavirus dat weer oplaait geeft veel onzekerheid. 

werkgever_blog

Andere oplossingen

Naast het stijgen van de lonen proberen werkgevers ook de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren om aantrekkelijker te worden voor (potentiële) werknemers. Zo worden werknemers extra vrije dagen geboden en hebben ze steeds vaker de mogelijkheid om hybride te werken.

Volgens de werkgevers moeten deeltijders gestimuleerd worden om meer te werken, waarbij ervoor gezorgd moet worden dat zij meer gaan verdienen en bepaalde toeslagen niet kwijtraken. Een andere mogelijkheid is mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Het is ook van belang dat arbeidsmigranten een salaris conform de cao ontvangen. Verder zou digitalisering van bedrijfs- en productieprocessen de arbeidsproductiviteit laten stijgen. 

Bronvermelding:

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk