Gemotiveerde arbeidskrachten aantrekken met open hiring

Het tekort aan arbeidskrachten raakt alle sectoren, zo ook in de bouw en installatie. Door de tekorten kan de bouw de vraag niet bijbenen. De huidige wervingsstrategieën lijken niet te werken: maar wat werkt dan wel? Een vrij nieuw fenomeen in Nederland, open hiring, neemt alle drempels om te solliciteren weg. In feite solliciteren mensen helemaal niet meer. Maar hoe werkt dat?

Wat is open hiring?

Niet iedereen is een topper in schriftelijke communicatie. Vooral mensen die praktijkgericht willen werken laten veel liever zien wat ze kunnen dan wat een goede sollicitatiebrief en cv ze in elkaar kunnen flansen. Een uitgebreid sollicitatieproces, waarbij de nadruk ligt op relevante werkervaring, opleiding en vaardigheden kan voor sommigen een grote drempel zijn om te solliciteren.

Open hiring biedt de oplossing. Er is geen sollicitatieprocedure meer. Geïnteresseerden in de functie lezen de vacature en schrijven zich in op een lijst, zonder dat zij een motivatie hoeven te sturen. Als er plaats is bij het bedrijf, wordt de eerste ingeschrevene opgeroepen om aan de slag te gaan. Dit bespaart een hoop frustraties bij werkzoekenden die steeds vastlopen in selectieprocedures.

Iemand wordt aangenomen ongeacht wie hij of zij is. Je wordt niet afgewezen vanwege je geslacht, leeftijd of etniciteit, waardoor iedereen een gelijke kans heeft om aangenomen te worden.

Blog open hiring - content

Wat zijn de voordelen?

Gunstiger werven

Open hiring scheelt je tijd en geld. Als je nieuwe mensen zoekt, kost dat vaak ook de nodige uren van je huidige personeel. En met de vertragingen in bouwprojecten zijn die extra handen juist erg nodig. Bij open hiring neem je de eerstvolgende persoon aan die zich inschrijft. Zo verloopt de werving snel en efficiënt. Het geld en de tijd die je bespaart met deze eenvoudige manier van werken kun je dan weer steken in het inwerken en opleiden van je nieuwe personeel. 

Inclusiviteit en diversiteit

Bij een traditioneel sollicitatieproces “keur” je als het ware of die persoon geschikt is voor de baan. Je leest de motivatie, het cv en houdt gesprekken met de kandidaat. Ondanks dat discriminatie op de werkvloer verboden is, komt afwijzing omwille van huidskleur, leeftijd, geslacht of zelfs aantrekkelijkheid helaas nog steeds voor. Met open hiring geef jij iedereen een gelijke kans om te solliciteren, waardoor je meer kans hebt op een divers personeelsbestand.

Een inclusieve en diverse cultuur is niet alleen gunstig bij het aannemen van nieuw personeel, ook je huidige werknemers en (potentiële) klanten waarderen een bedrijf dat gelijkheid hoog in het vaandel heeft staan.

Doorbreek barrières

Niet elke baan vereist een specifieke opleiding of ervaring. Als je voldoende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden biedt, neem je al barrières weg voor veel mensen die niet aan deze specifieke eisen voldoen. Hierdoor krijg je een veel grotere kandidatenpool. Een grotere groep mensen zal geïnteresseerd zijn in een baan bij jouw bedrijf. Hoe minder eisen de functie stelt, hoe meer mensen interesse hebben.

Motivatie

Bij open hiring wordt niet gekeken naar vaardigheden en kennis die je bezit. Bij het inschrijven voor een functie zijn motivatie en inzet belangrijk. Wil je graag hier graag komen werken, spreken de werkzaamheden je aan en denk je het werk aan te kunnen? Open hiring is een goede manier om gemotiveerd personeel binnen te halen, zo blijkt uit eerdere ervaringen van bedrijven die al kozen voor deze wervingsstrategie. 

Biedt open hiring altijd een uitkomst?

Net als bij traditionele werving is er altijd de mogelijkheid van een mismatch. Dat kun je nooit 100% voorkomen. Wellicht klikt het niet of zijn de werkzaamheden toch niet voor de werknemer weggelegd. Om deze risico’s enigszins weg te nemen, is het handig om een proeftijd of tijdelijk contract aan te bieden. Of een werknemer bij het bedrijf en de functie past, kun je namelijk pas toetsen als diegene een periode in dienst is. 

Een nieuwe manier van werven blijft altijd een beetje spannend, maar kan zeker de uitkomst bieden voor jouw bedrijf! Wil jij gebruik maken van open hiring? Zorg dan in ieder geval dat je vacatures opvallen en jij jouw bedrijfscultuur echt laat zien! 

Of je nu kiest voor open hiring of traditionele werving, onze professionals van Functies in de Bouw helpen jou met het creëren van mooie, unieke content.

Meer informatie

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk