Exoskelet steeds meer in trek

Positieve onderzoeksresultaten

Knauf, Vakbonden FNV en CNV en branchevereniging NOA hebben door TNO laten onderzoeken of het exoskelet er aan bij kan dragen dat afbouwprofessionals minder klachten krijgen en langer en fitter kunnen werken. Het onderzoek is inmiddels afgerond. Hoewel de definitieve resultaten nog onbekend zijn, wijst alles er op dat de resultaten overwegend positief zijn.

exoskelet

 

Ideale armondersteuning

Christjan Franken (55) heeft zijn eigen stukadoorsbedrijf en heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij merkt dat hij na een dag werken minder moe is en minder lichamelijke klachten heeft. Denk aan last van de nek en schouder. Zeker als het gaat om aanbrengen van gips, het afreien en messen van het plafond of bovenin de wand, is het exoskelet met de armondersteuning ideaal. Hoewel je het exoskelet binnen no-time aan- en uittrekt, zul je het pak niet de hele dag aan hebben. Het gewicht en dikke banden over de schouders kunnen een reden zijn om het pak niet aan te trekken. Zeker niet bij warm weer en ook niet in kleinere ruimte als het trapgat. Franken hoopt dat vooral de jeugd gebruik gaat maken van het Exoskelet. Zij zijn nu nog fit en moeten dat blijven. Voor Franken is dit te laat.

Benieuwd wat de plannen van Knauf met de Exoskelet zijn? Je leest meer in het artikel op Bouwtotaal.nl Exoskelet aan opmars bezig – BouwTotaal

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk