Welzijn weer gedaald door werkdruk
Nadat de coronaregels zijn verdwenen en mensen weer meer op kantoor werken, is het geluk van werknemers gedaald.
Employer branding helpt het imago van bedrijven een boost te geven, door te communiceren wat hen onderscheidend maakt. Bedrijven die employer branding toepassen, hebben een streepje voor bij het aantrekken van de juiste mensen. Employer branding is niet alleen nuttig voor het behouden van huidige werknemers en het aantrekken van potentiële kandidaten, maar het helpt je ook de juiste klanten voor je te winnen.
Door de krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk om personeel aan te trekken, maar ook om huidige werknemers te behouden. Bedrijven moeten dus aantrekkelijk genoeg zijn voor (potentiële) werknemers. ABN AMRO voorziet in haar sectorrapport dat de Nederlandse bouwsector het, naast de stijgende prijzen van materialen, ook moeilijker krijgt door de groeiende personeelstekorten. Ook de installatiesector kampt met een groot personeelstekort doordat er te weinig mbo’ers afstuderen.
Het aantal openstaande vacatures in de bouwsector blijft stijgen en is in 2021 en begin 2022 opgelopen naar 26.000. Dit tekort aan personeel belemmert de productie, waardoor bedrijven niet aan de vraag kunnen voldoen. De concurrentie tussen werkgevers is groot, wat het belang van employer branding in de bouw nog groter maakt. Werkgevers van bouw- en installatiebedrijven moeten niet alleen geschikte kandidaten vinden, maar ook aantrekkelijke werkgevers zijn om een positief werkgeversimago te behouden, kandidaten aan te trekken en het huidige personeel te behouden en concurrerend te blijven.
Hoe zorg je ervoor dat je als bouw- of installatiebedrijf toptalent aantrekt en behoudt? Wij geven je een aantal tips over hoe je employer branding op de juiste manier kunt inzetten.
Voordat je de employer branding strategie bepaalt, is het belangrijk om je te richten op het bedrijf zelf: wat is de missie, visie, waarden en de cultuur binnen het bedrijf? Bepaal je positionering. Hebben jullie een maatschappelijke impact met de werkzaamheden die jullie uitvoeren? Of bied je cursussen aan om de werknemers nog beter in hun vak te laten worden?
Bedenk wat het bedrijf bijzonder maakt: wat zorgt ervoor dat jij anders bent dan je concurrenten? Vraag collega’s een eerlijk beeld te geven over het bedrijf, aangezien jij je huidige werknemers ook lang wilt behouden.
Onboarding is het proces waarbij nieuwe medewerkers kennismaken met je bedrijf. Wanneer deze ervaring negatief is, is de kans groter dat werknemers op korte termijn nieuw werk zoeken.
De eerste indruk begint al bij de sollicitatie. Doorloop bijvoorbeeld je eigen sollicitatieprocedure. Werkt alles goed? Krijgt de sollicitant een goed beeld van het bedrijf en de functie? Check of er nog verbeteringen nodig zijn bij de sollicitatieprocedure en laat je positionering in de vacature terugkomen.
Zorg er tijdens het inwerkproces voor dat werknemers enthousiast worden over hun rol en betrokken raken bij het team. Door nieuwe werknemers op de juiste manier in te werken zijn zij gemotiveerder, productiever en hebben ze meer vertrouwen in hun nieuwe job.
Met een relevante en overtuigende werken-bij pagina trek jij het juiste personeel aan. De onderscheidende factor is hierbij van belang, want je wilt dat werkzoekenden voor jouw bedrijf kiezen. Naast de vacatures op deze pagina is beleving een belangrijk onderdeel. Laat met woord en vooral met beeld zien waar jouw organisatie voor staat en waarom het zo tof is om bij jouw bedrijf te werken.
Laat ook huidige werknemers aan het woord, waarin ze beschrijven hoe zij het vinden om bij het bedrijf te werken. Mensen willen niet alleen van de werkgever horen hoe het is om daar te werken, maar van de werknemers zelf.
Werkzoekenden willen meer weten over het bedrijf en hoe het is om daar te werken. Zij zullen de meningen van echte werknemers willen horen. Zorg voor positieve werknemersverhalen op de website en socialmediakanalen, bijvoorbeeld via een interview over de functie, een vlog over de werkdag, testimonials of succesverhalen.
Door echte verhalen te promoten, krijgen potentiële kandidaten een idee van hoe het is om bij jou te werken en welke mogelijkheden er zijn binnen het bedrijf. Zo zet je jouw medewerkers dus in als ambassadeurs!
Om je huidige werknemers tevreden te houden is het belangrijk om voortdurend feedback te vragen. Hebben werknemers het naar hun zin, wat vinden ze van hun baan en op welke manieren kun je een aantrekkelijke werkgever voor ze blijven?
Met personeelsenquêtes of 1-op-1-gesprekken kun je de behoeftes van je personeel achterhalen, waardoor je de nodige veranderingen kunt doorvoeren. Kom beloftes na en laat je werkgeversmerk consistent zijn met de communicatie naar je werknemers toe, waardoor het voor hen gemakkelijker is om eerlijke feedback te geven.
Iedereen kan stockfoto’s plaatsen, maar pas wanneer je unieke beelden over jouw bedrijf deelt, vertel je jouw bedrijfsverhaal. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat wil zeggen, door hoge kwaliteit foto’s en video’s te plaatsen zien potentiële kandidaten en klanten pas écht het bedrijf. Denk hierbij bijvoobeeld aan een behind-the-scenes video op een bouwplaats, een 360-graden foto van de werkplek op kantoor of een foto van het teamuitje.
Met het plaatsen van blogs van hoge kwaliteit in een bepaald vakgebied, trek je zowel kandidaten aan als professionals in de bouw en installatie. Bijvoorbeeld door nicheblogs te plaatsen, bouw je autoriteit op, wat jou helpt met het verbeteren van de employer branding. Potentiële kandidaten zijn waarschijnlijk geïnteresseerd in bedrijven die de tijd nemen om nieuwtjes uit de bouw- en installatiesector te plaatsen en hun eigen mening erover geven. Als werkgever laat jij op deze manier zien welke onderwerpen van belang zijn voor jouw bedrijf en waar jij voor staat.
Een sterk werkgeversmerk is dus cruciaal voor bedrijven in de bouw- en installatiesector: het helpt je huidige medewerkers te behouden en potentiële kandidaten en klanten aan te trekken. Maakt jij al gebruik van employer branding?
Bronvermelding: