Iedereen moet de kans krijgen hun woning te verduurzamen. Slecht geïsoleerde huurwoningen moeten voor 2030 zijn aangepakt, en in de kabinetsplannen is er speciale aandacht voor mensen met een kleine portemonnee.
Nationaal Isolatieprogramma
Om Nederland verder te verduurzamen, is het Nationaal Isolatieprogramma gelanceerd. Het programma ondersteunt mensen bij het besparen van energie, waardoor ook de energierekening wordt verlaagd. Tot 2030 moeten 2.5 miljoen woningen geïsoleerd worden, waarbij eerst de focus ligt op de slechtst geïsoleerde woningen. Het tweede doel van het programma is om tegen 2030 1 miljoen hybride warmtepompen te installeren in de bestaande bouw.
Betaalbaar isoleren voor iedereen mogelijk
Door financiële drempels weg te nemen en mensen beter op weg te helpen hoe ze hun woning kunnen isoleren, wordt een duurzame woning voor iedereen mogelijk, zegt minister Hugo de Jonge. Het kabinet verbetert de voorwaarden met aantrekkelijke energiebesparende leningen en hypotheken via het Warmtefonds.
Dit is ook een uitkomst voor mensen met lagere inkomens die niet veel kunnen lenen. Naast de verhoogde subsidies hebben zij de mogelijkheid om tegen 0% rente te lenen. Op deze manier kunnen ook kleine bedrijven en instellingen en mensen met een kleine portemonnee meedoen aan het verduurzamen van hun woning of bedrijfspand.

Nieuwe eisen
Vanaf 1 januari 2030 moeten slecht geïsoleerde woningen verbeterd zijn. Utiliteitsgebouwen met de energielabels E, F en G worden ook aangepakt. Vervang je vanaf 2026 je cv-ketel? Dan moet je overstappen op een duurzamer alternatief. Behalve een hybride warmtepomp kan er ook gekozen worden voor een aansluiting op een warmtenet of een volledig elektrische warmtepomp, mits de woning geschikt is voor deze installatie.
Duurzame woning bouwen
Tot slot wil het kabinet dat er duurzamer gebouwd en verbouwd gaat worden. Het kabinet stimuleert innovatieve bouwmethoden en een betere samenwerking in de bouwsector om dit mogelijk te maken. Daarnaast moet de bouwsector meer circulair, emissievrij en natuurinclusief werken. Zo komt Nederland weer een stap dichterbij de klimaatdoelen van 2050: een volledig circulair Nederland.
Wil je meer weten over de duurzaamheidsplannen van het kabinet? Je leest meer in het artikel op bouwtotaal.nl.