Delftse studenten presenteren duurzaam ontwerp voor verouderde portiekflats

Symbiotic Urban Movement (SUM), een studententeam van de TU Delft, heeft een oplossing bedacht voor zowel het woningtekort als de duurzaamheidswens van de overheid. In Nederland zijn zo’n 847.000 portiekflats verouderd. SUM heeft een plan ontwikkeld om deze flats niet uit het straatbeeld te laten verdwijnen.

Duurzaam ontwerp

In 2019 werden ruim vijftig studenten van TU Delft uitgedaagd om een duurzaam ontwerp te bedenken voor de verouderde portiekflats in Nederland. Nu er meer eenpersoonshuishoudens bijkomen, is er veel behoefte aan dit soort flats. Door de portiekflats te renoveren, helpt SUM mee aan het behoud van betaalbare woningen. Dit draagt bij aan het terugdringen van de woningnood en het energieneutraal maken van portiekflats.

portiekflats-duurzaam

Circulaire transformatie

Bij het ontwerp van de portiekflat lag de focus op circulariteit en energy efficiency. Het resultaat is een ontwerp die de flat transformeert met een ‘energiepositieve optopping’. Deze module maakt, naast de creatie van twee nieuwe lagen met extra woningen, de flat ook energieneutraler. De nieuwe modules op de flat voeden het gebouw met zonne-energie en regenwater. Naast de optopping wordt ook het bestaande gebouw gerenoveerd, onder andere met een goed geïsoleerde gevel waarin het leidingwerk voor alle installaties wordt verwerkt. 

De begane grond van de portiekflat omvormen tot een gemeenschappelijke openbare ruimte, versterkt de sociale cohesie in de flat. Deze gemeenschappelijke ruimte bevat een café, winkels, een restaurant en werkplaatsen.

Het is de ambitie van studententeam SUM om met dit ontwerp een oplossing te bieden om alle portiekflats in Nederland te renoveren. Om deze ambitie te realiseren, werkt het team samen onder andere ABN AMRO, die helpen met de financiering van het project. 

Wil je meer weten over dit duurzame project van SUM? Je leest meer in het artikel op Renovatietotaal.nl

Stad foto gemaakt door ArthurHidden – nl.freepik.com

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk