Drukbezocht parkeerdak circulair gerenoveerd

Wijnegem Shopping Center, het grootste overdekte winkelcentrum van de Benelux, heeft een metamorfose ondergaan. Na 25 jaar werd het parkeerdak circulair gerenoveerd. 

Bij het drukbezochte winkelcentrum is het namelijk belangrijk dat er voldoende parkeerplekken zijn. Het parkeerdak is erg populair onder de bezoekers, omdat ze op deze manier zo dicht mogelijk bij de ingang kunnen parkeren. Door de ruim 9 miljoen jaarlijkse bezoekers, waarvan 80% met de auto komt, wordt het dak zeer intensief gebruikt. Hierdoor was het dak aan vervanging toe. De renovatie werd uitgevoerd door specialisten van Zoontjens en BetonRestore.

Hergebruik van materialen

Wie op een circulaire manier te werk gaat, hergebruikt zoveel mogelijk materialen. Dat was dan ook het doel bij de vernieuwing van het parkeerdak. De renovatie bestond namelijk uit het optimaliseren van dakbestrating en het verhogen van de isolatiewaarde. Vanwege de ambitie om circulair te werken, is er een groot gedeelte van het isolatiemateriaal van het parkeerdak opnieuw gebruikt. Ook werd een gedeelte van tegels hergebruikt. Doordat er een nieuw, verbeterd systeem werd aangebracht, werden er naast de hergebruikte oude tegels ook nieuwe tegels geplaatst. 

In de toekomst zal er gekeken worden naar manieren om nog duurzamer te werk te gaan, bijvoorbeeld door dunnere, lichtere tegels te maken. Hierdoor worden er minder grondstoffen gebruikt, maar blijft het dak de kwaliteit behouden.

duurzaam-parkeerdak

 

Waterdichtheid en stabiliteit

Bij de verbouwing was het van belang dat het dak de waterdichte afwerking blijft behouden. Er is een nieuwe waterdichte laag aangebracht, omdat dit wat extra zekerheid geeft om lekkages te voorkomen. Voor het verbeteren van de stabiliteit van het dak is de ondergrond uitgevlakt en gelegaliseerd. De dakbedekking is bovendien intensief gereinigd, waarna de nieuwe toplaag werd aangebracht. 

De circulaire renovatie combineert het nieuwe mobiliteitsplan, energiebesparing, het noodzakelijke dakonderhoud en nieuwe bestrating van het parkeerdak. Het partnership met specialisten van Zoontjens en BetonRestore leidde tot een beter, duurzamer parkeerdak en een verzekerde dakgarantie van 10 jaar.

Benieuwd welke producten de specialisten gebruikt hebben om het drukbezochte parkeerdak op een circulaire wijze te vernieuwen? Je leest meer in het artikel op Renovatietotaal: Circulaire renovatie van drukste parkeerdak Europa

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk