fbpx

Circulair hout met behulp van robots

Hoe kunnen we gebruikt hout dat vrijkomt bij renovaties een nieuw leven geven? Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben hier een bijzondere oplossing voor gevonden, namelijk het inzetten van robots. Samen met woningcorporaties Rochdale en Ymere zijn zij twee jaar geleden gestart met het project Circulair Wood for the Neighbourhood (CW4N), waarbij de focus is gelegd op de circulariteit van hout.

Verspilling van hout tegengaan

Hout is een natuurlijke grondstof, wat het ook een waardevol duurzaam bouwmateriaal maakt. Oud hout wordt echter nog niet altijd hergebruikt. Dit was de reden dat de Hogeschool van Amsterdam is gestart met het CW4N project. De vraag ‘Hoe kunnen we gebruikt hout slimmer benutten?’ stond bij dit project centraal. Samen met de woningcorporaties onderzochten zij in de praktijk de duurzaamheid van hergebruik van hout. 

circulair-hout-renovatie

Hergebruik door robots

Digital Production Research Group leidt het multidisciplinaire project. Zij hebben het Robotlab opgezet waar het gebruikte hout binnenkomt. De robots scannen de kwaliteit van het hout. Daarna bewerken de robots het hout: ze verwijderen metalen delen zoals spijkers uit het hout, verwijderen verf en zagen de verrotte delen weg. Dit is een efficiënte manier van het schoonmaken van het hout. De bewerkte houtdelen worden in een database opgeslagen en ingezet om nieuwe producten te maken. Ook om nieuwe producten te ontwerpen en realiseren worden robots in het Robotlab ingezet. 

Makers Space

Er wordt niet alleen in het Robotlab gewerkt. Rochdale is druk bezig met een groot renovatieproject, waarbij gedacht wordt om dit concept op de locatie van de renovatie te testen. Om oud hout uit een woningrenovatie opnieuw te gebruiken in andere voorwerpen, zou je een Makers Space op kunnen zetten. In deze denkrichting zou een robot ter plaatse nieuwe producten van oude houtdelen kunnen maken, net zoals bij CW4N. 

Wil je meer weten over het gebruik van robots bij circulair gebruik van hout? Je leest meer in het artikel op Renovatietotaal.nl.

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk