Bouw jaarlijks 10.000 betaalbare woningen

Voor veel jonge, werkende mensen is het moeilijk om aan een huis te komen. Hier moet iets aan veranderen, vindt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. 

“Betaalbare” woningen zijn niet betaalbaar

Door de grote woningnood in Nederland moeten er de komende acht jaar 900.000 woningen worden gebouwd. Vanwege de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters en middeninkomens wil het kabinet dat tweederde van deze woningen betaalbaar is.

Volgens minister Hugo de Jonge zijn koopwoningen tot 355.000 euro betaalbaar. De Vereniging Eigen Huis (VEH) bestrijdt dit: woningen van deze prijs zijn nog steeds onbetaalbaar voor starters. Kopers moeten een minimum jaarinkomen van 76.000 hebben om deze “betaalbare” woning te kunnen kopen. 

Volgens VEH moeten er jaarlijks minimaal 10.000 woningen gebouwd worden van maximaal 260.000 euro. Tweeverdieners die anderhalf keer modaal verdienen, wat neerkomt op 57.000 euro, kunnen zich deze woningen veroorloven.

Waar wonen starters nu?

Door de torenhoge prijzen stijgen de lonen mee, maar dit is nog maar beperkt. De huizenprijzen zijn veel harder gestegen dan de inkomens. Door de hoge inflatie is het voor starters dan ook enorm lastig om een huis te kopen. Hierdoor wonen starters nog thuis of wonen ze in een kleine studentenwoning, omdat dit het enige is wat voor hen betaalbaar is. Ook het tekort aan geschikte woningen speelt hierbij een grote rol. 

Sommige starters zijn al jaren op zoek naar een woning, of moeten hun woonwensen en budget aanpassen om nog kans te maken op de woningmarkt. 

Bouw betaalbare woningen - content

De kans voor alleenstaanden

Het aanbod voor een betaalbare woning is voor tweeverdieners al zeer beperkt, wat betekent dat het voor alleenstaanden nog lastiger is om op zichzelf te wonen

Met een modaal inkomen kan een alleenstaande een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. In 2020 was de beschikbaarheid aan koopwoningen voor deze groep nog 4.7%, maar in 2022 is dat gedaald naar slechts 1%. In de grote steden is de kans op een woning voor alleenstaanden zelfs nihil. Zo is in Rotterdam de kans het grootst met 0.5%. In Utrecht en Eindhoven is dit 0.2% en in Den Haag en Amsterdam is er helemaal geen aanbod. De bereikbaarheid van het huizenaanbod voor alleenstaanden is zorgwekkend.

Hoe zit het dan met huren?

Niet alleen het kopen van een woning, maar ook het huren van een woning is een stuk lastiger geworden voor starters. De gemiddelde huurprijs in Nederland was in het tweede kwartaal van 2021 €1.101 en een jaar later is dit €1.239, wat neerkomt op een stijging van 12.5%. Het helpt niet mee dat het oppervlakte van de huurwoningen ook daalt. Het gemiddelde woonhuis is in een jaar tijd gedaald van 113.6 m2 naar 111.7 m2, en een appartement van 78.4 m2 naar 77 m2. Starters die willen huren betalen dus alleen maar meer voor een alsmaar kleiner wordende woning. 

Gemeenten willen de mogelijkheid voor mensen met een kleine portemonnee om een woning te huren vergroten. Dat doen ze door strengere regels te hanteren voor woningen die door beleggers worden gebouwd. Voor beleggers gelden andere regels dan voor woningcorporaties, waardoor zij extra kosten in rekening kunnen brengen, waardoor een sociale huurwoning wel 1.000 euro per maand kan kosten. De Jonge wil in 2024 een nieuwe definitie van sociale huur vaststellen, waardoor beleggers vanzelf zullen afhaken. 

Bouwvergunningen

Ondanks de wens om jaarlijks 10.000 betaalbare woningen te bouwen, daalt het aantal bouwvergunningen. De bouwsector heeft te kampen met veel problemen. Denk aan het tekort aan arbeidskrachten en de problemen rond stikstof. Het aantal nieuwe woningen waarvoor in het tweede kwartaal van 2022 een vergunning is afgegeven, bedroeg 15.200, ruim 27% minder dan een jaar geleden. Dit zet een domper op het plan van de regering om de bouw van nieuwe woningen te versnellen. Om de woningcrisis te stoppen, moet dit veranderen. 

Bronvermelding:

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de bouw en installatie.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de bouw en installatie.
Bekijk